Ungarsk paprikapulver - et must i gulasjPaprika er et krydder laget av ulike sorter paprika. Det blir bruk i matlaging for både smak og farge, og er det fjerde mest brukte krydderet i verden. Avhengig av paprikatypen og hvordan den er behandlet, kan fargen variere fra lys rød til brun og smaken fra mild til svært sterk.
Paprika er ansett som det nasjonale krydderet i Ungarn og er en essensiell del av den meste kjente retten; Gulasj. På grunn av det gunstige klimaet, og geografiske forhold har ungarsk paprika en lys rød farge og en særegen rik smak som har ført til at Ungarn er en av de ledende produsentene i verden. Hjertet av produksjonen finner du i Kalocsa og Szeged i den sørlige delen av Ungarn. Disse regionene har høyest antall soltimer i året, paprikaplantene trenger nemlig mye sol for å bli moden og søt. Modne paprika høstes i september. Kalocsa, Szeged og de nærliggende landsbyer er da prydet med snorer med røde, gyngende paprika, hengende fra gjerder og verandaer. Tidligere pleide bøndene å henge snorene under tak og la paprikaen tørke ut av solen før de ble tørket videre i steinovner. De tørkede paprikaene ble så knust med føtene og deretter malt til et fint pulver ved bruk av morter. I dag tørkes paprika i innendørs i kontrollerte omgivelser, før det blir maskinelt malt til pulver. All ungarsk paprika har en rik, søt paprikasmak, men de varierer i bitterhet og styrke. Det finnes åtte grader av ungarsk paprika:
|